wat is WE

Informatie over
Working Equitation

Working Equitation is een veelzijdige discipline binnen de paardensport. Het is ontstaan in Zuid Europa vanuit het traditionele werken met runderen in landen als Portugal, Frankrijk, Italië en Spanje. Inmiddels is het wereldwijd een serieuze wedstrijdsport, waarin ruiter en paard in vier verschillende wedstrijdonderdelen hun niveau van dressuurafrichting tonen, deels in combinatie met praktijkgerichte hindernissen.

De sport stamt niet alleen af van het werken met paarden in het veld, de tradities en arbeidsdressuur vormen nog steeds een levende basis van ieder onderdeel. Een goede dressuurmatige basis is noodzakelijk bij het rijden van de trails en het runderwerk. Paarden moeten licht aan de hulpen staan, wendbaar zijn en moedig; tijdens het werk met runderen bijvoorbeeld moet een kleine hulp voldoende zijn, als je iets drie keer moet vragen is het rund al ontsnapt. In de hoogste klasse (Masters) worden alle wedstijdonderdelen ook nog eens eenhandig gereden. Teamwork en vertrouwen in elkaar zijn essentieel! Daaraan werk je bv. bij het trainen met WE-hindernissen. Dat is leuk en afwisselend werk, waarbij al doende oefeningen als keertwendingen, wijken en later ook wissels en pirouettes op een serieuze maar speelse manier aan bod komen.

Een Working Equitation wedstrijd bestaat uit vier onderdelen: een dressuurproef, een obstakelparcours gereden op stijl (de stijltrail), hetzelfde parcours maar dan gereden op tijd (speedtrail) en het veedrijven. Beginnende combinaties starten met de dressuurproef en trail. De speedtrail en het runderwerk volgen naarmate de africhting van het paard vordert.

Working Equitation dressuurproef
Dressuur

Working Equitation, onderdeel stijltrail, obstakel: brug
Stijltrail

Working Equitation, onderdeel speedtrail, obstakel: waterpassage
Speedtrail

Working Equitation, onderdeel runderwerk
Runderwerk

Iedereen die op een praktische speelse manier zijn/haar paard wil trainen kan met Working Equitation uit de voeten. Misschien is je paard nu nog niet zo wendbaar, licht aan de hulpen, of moedig; door gericht arbeidsdressuurmatig te trainen kun je met elk type paard vooruitgang boeken. Wat voor soort of type paard je hebt, maakt dus niet uit. Tijdens de wedstrijden houdt de jury bij het beoordelen van de proeven rekening met rastypische kenmerken. Dus ook met een gangenpaard kun je meedoen. De jury is open minded, maar wel streng wat betreft de omgang met het paard. Want voor alle deelnemers geldt: de sport moet leuk zijn voor mens, paard en rund.

Je kunt bij de wedstrijden zelf bepalen op welk niveau je meedoet. Zo kan je in je eigen tempo en op ontspannen wijze kennis maken met deze zeer veelzijdige tak van sport. In de agenda vind je een overzicht van de wedstrijden en trainingen.
Zie voor uitgebreide regelgeving het regelboek, verdere informatie over wedstrijdonderdelen vind je bij WE in de praktijk.