nieuws

Nieuws

Bericht WAWE
Heel recent hebben we een mooi bericht van de WAWE mogen ontvangen.
De WAWE, onze overkoepelende organisatie, heeft een nieuwe bestuursstructuur en een programma voor de komende 3 jaar afgegeven. Het bestuur bestaat vanaf 1 januari 2023 uit een algemeen bestuur, dagelijks bestuur en een financiële commissie en wordt daarbij vertegenwoordigd door negen aangesloten landen. Op 15 december jl. zijn dit nieuwe bestuur en hun zeven speerpunten voor hun eerste termijn van 3 jaar gepresenteerd aan de vertegenwoordigers van de aangesloten organisaties. Het bestuur en hun programma is daarbij unaniem aangenomen.

De structuur van de WAWE is vanaf 1 januari 2023 als volgt:

Algemeen bestuur
President - Juan Jose del Valle - México
Georgia Shone - Great Britain

Dagelijks bestuur
President – João Ralão Duarte - Portugal
Aldo Capovilla - Italië
Barbara Laurent - Frankrijk
Isabel Dorronsoro - Colombia
Jose Andres Benito - Spanje
Markus Grueter - Duitsland
Sandra Migl - Oostenrijk

Financiële commissie
President - Alexandra Haeusler - Zwitserland
Doreen Atkinson - USA

De 7 speerpunten houden in grote lijnen het volgende in:

 1. Institutionele relaties en bekendheid WE.
  De WAWE is voornemens om het aantal landen dat zij vertegenwoordigen uit te breiden en de contacten met de FEI aan te halen waarbij er wordt gestreefd om binnen de FEI de erkenning tot WE vertegenwoordiging te krijgen.
  Onderlinge contacten tussen de aangesloten landen moeten worden geïntensiveerd, wedstrijdplanningen zullen worden gedeeld en er zijn zelfs plannen om een internationale competitie op te zetten die verspreid over verschillende landen gehouden wordt met daarbij een internationale ranking voor ruiters en paarden.
 2. Jury
  De WAWE is voornemens om meerdere internationale juryleden op te leiden en daarbij cursussen voor internationale juryleden als ook voor paddock officers te organiseren. Jurycursussen georganiseerd door de aangesloten organisaties worden gedeeld om zo (internationale) jury’s de kans te geven om zich daarbij aan te sluiten.
  De WAWE heeft ervaren dat het erg wenselijk is dat door het jurycorps voorafgaand aan een wedstrijd (op papier) uitleg wordt gegeven geven over de uitvoering en beoordeling van de verschillende WE onderdelen en wil dit tot standaard maken.
 3. Economic Department
  Zoals eerder is besloten en door de aangesloten partijen is geaccordeerd gaat de WAWE contributie heffen als financiële ondersteuning voor alle te ontwikkelen plannen.
 4. Development of WE for Youth
  De WAWE wil WAWE Campus organiseren in de zomervakanties voor junioren en young riders gegeven door WAWE gekwalificeerde trainers.
  Ook is de intentie om een internationale WAWE cup voor junioren en young riders te organiseren.
 5. International Sporting Events
  De WAWE is voornemens een internationale competitie op te zetten en wedstrijden op verschillende continenten te organiseren zoals eerder in Brazilië en in de USA is gehouden.
 6. Communication
  De WAWE is voornemens om de communicatie via social media nieuw leven in te blazen met internationale agenda, lijst van internationale juryleden en een overzicht van afgevaardigden van de aangesloten organisaties.
 7. WAWE American Continent Relationship
  WAWE is voornemens om WE bekendheid in Noord & Zuid Amerika te vergroten en hiervoor een commissie in het leven te roepen.

Dit is een mooie ontwikkeling. Lees hieronder de originele versie van deze plannen:
- WAWE Board Program
- Candidate list


WK Working Equitation 2022, Les Herbiers, Frankrijk
Een terugblik op het WK Working Equitation 2022. Een evenement waar we lang naar uit hebben gekeken. Net als vele andere evenementen heeft het even stil gelegen ivm Corona. Gelukkig konden we nu weer los.... en hoe!

Het bestuur is erg trots op de ruiters en dat ze met Team NL de 6e plaats hebben bemachtigd door de hele mooie individuele prestaties. Team NL heeft laten zien dat ze de Europese gevestigde orde (Portugal, Spanje, Frankrijk, Duitsland) in het kielzog zit. Dit alles onder de bezielende leiding van Chef d'équipe, Thea Smits. Dank Thea voor alles wat je voor het team gedaan hebt. Je ondersteuning heeft gemaakt dat Team NL een team was en zich op deze manier heeft kunnen presenteren!

Kelly van Gent, Margo Timmermans, Ton Duivenvoorden, Eline van Koningsveld-Baerts, gefeliciteerd met jullie behaalde resultaten en dank voor jullie inzet en passie, jullie hebben WEH weer mooi op de kaart gezet!
Trots op ons WEH lid Anette Jauch met haar individuele 5e plaats en mooie 4e plaats met het Duitse team.

Trots zijn we ook op de supporters en grooms die zijn afgereisd naar Frankrijk en de tribune een mooi Nederlends tintje gaven maar ook op de supporters die op afstand hebben meegeleefd en de ruiters hebben gesteund. Ze konden er via de live streams toch een beetje bij zijn.
Trots ook op iedereen die Team NL financieel hebben gesteund via de crowdfunding. Helaas heeft WEH onvoldoende financiële middelen om een tripje als dit volledig te sponsoren. De ruiters hebben zowel de voorbereiding als de reis en het WK zelf moeten bekostigen. Daarom zijn we erg blij dat we ze vanuit de crowdfuning een financiële bijdrage kunnen geven. Dank daarvoor!
Trots ook op onze sponsoren die het mogelijk hebben gemaakt dat TEAM NL zichtbaar was. De polo's van de ruiters zijn gesponsord door Pura Nobleza en De Zwarte Lantaarn (logo WEH). De dekjes zijn gesponsord door Schildersbedrijf Gerrit van den Berg (Gertrude van den Berg-Engelen) en Jean Reynders heeft nog in allerijl de borduring erop gezet, dank! Suzan Abbink heeft ervoor gezorgd dat Jocko het hele WK up-and-running was, zelfs als hij na de vetcheck nog even met zijn knie tegen een hek aan loopt! oefff dat was even spannend.....
Ook zijn we hartstikke blij met de aandacht vanuit de Hoefslag, Nina Wiering, nogmaals dank daarvoor.

And last but not least we are proud to have had a dedicated TEAM NL photographer as Uwe Graffenberger (Graffity) and Brigitte Graffenberger (Maid of R Pictures). Uwe has, as preparation, learnt the "Hup Holland Hup" song and was there every moment to capture al precious moments of Team NL on photo. And Brigitte thank you for preparing the pictures we have send to "de Hoefslag" I know it was tough to arrange this all after a long day on the court in the burning sun and with the dud WiFi in the hotel but you still did it!! It was very valuable for us to embellish the articles with great pictures of the team. Thank you for all, again.

Tijdens het WK heeft de WAWE de locaties voor de volgende kampioenschappen bekend gemaakt:
2023: EK junioren & joung riders in Ponte de Lima (Portugal).
2024: EK senioren in Italie (nog niet bevestigd).
2026: WK senioren in Jerez de la Frontera (Spanje).
We kijken er naar uit om ook voor deze kampioenschappen teams af te vaardigen.

beeld WK

beeld WK

beeld WK

beeld WK

beeld WK

beeld WK


Nederlands Kampioenschap 10-12 juni 2022
We kunnen terugkijken op een mooi NK, met prachtig weer en mooie sport op een super lokatie! Vrijdag begonnen we met de dressuur, waarbij Kelly van Gent, na de veranderde eisen vwb de benodigde percentages, haar plaats in Team NL en deelname aan het WK gelukkig veilig stelde. Zaterdag vonden de dressuur en de stijltrail van de WE1 plaats, alsmede de stijltrails van de WE2-4. Het werd een lange dag, want doordat het parcours op het grote buitenterrein stond duurden de stijltrails langer dan verwacht. Zondag reden de deelnemers van de Introductieklasse hun wedstrijd, en stonden verder de speed en het runderwerk op het programma. Er kon mooi snelheid gemaakt worden op het grote terrein, geniet hier nog even mee van de winnaar van de speed bij de Masters: Marco Boavista met Jaleque.
De juryleden waren deze keer Fiona Price Jones, Nicole Kramer, Karin van der Sluis en Henri Jacobsen.

Fotograven Maid of R Pictures en Graffity maakten duizenden foto's, de deelnemers krijgen bericht wanneer die klaar zijn en kunnen worden besteld.

De kampioenen van 2022:
Nederlands Kampioen Masters: Margo Timmermans met Catch Me
Nederlands Kampioen WE3-jeugd: Carmen Coronel met Guito do Penedo
Kampioen WE3: Hester Bischot met Gallito Pujedo
Kampioen WE2: Carmen Coronel met Tango CXXXIII
Kampioen WE1: Willemien Vries met Arleste svn
Winnaar Introductieklasse: Gertrude van den Berg met Eleo

De open Masters wedstrijd werd gewonnen door Marco Boavista met Jaleque OC.

Snelste combinatie bij het runderwerk: Jordy Multem met Dante, zij hadden hun rund in 48,89 sec. in de pen.
Het snelste team met een gezamenlijke tijd van 6:16,3 bestond uit Virginie Dubus, Hero des Nawies; Marco Boavista, Mestre de Penedo; Ton Duivenvoorden, Epona’s Staccato; Jordy Multem, Dante

Nederlands Kampioen Masters 2022:
Margo Timmermans met Catch Me

Margo Timmermans met Catch Me

Nederlands Kampioen WE3 Jeugd:
Carmen Coronel met Guito do Penedo

Carmen Coronel met Guito do Penedo

Tweede plaats Masters:
Eline van Koningsveld-Baerts met Fitterdiers Zafira Dona

Eline van Koningsveld-Baerts met Fitterdiers Zafira Dona

Derde plaats Masters:
Ton Duivenvoorden met Epona's Staccato

Ton Duivenvoorden met Epona's Staccato

Klik hier voor alle uitslagen.

Het NK werd gesponsord door:
Pura Nobleza Schutte zadels Horka Hipica Maid of R Het Keelven Jan Wensink Ton Duivenvoorden Eline van Koningsveld HCA Klarenbeek Voskamp Thea Smits


Nieuw WAWE reglement
Met ingang van 18 maart 2022 heeft de WAWE een nieuw reglement, aangepast mede vanwege de World Cup 2022 in Frankrijk. Combinaties die zich hebben gekwalificeerd op basis van het oude reglement blijven gekwalificeerd, voor kwalificatiewedstrijden gehouden na 15 maart gelden de nieuwe kwalificatie-eisen.
Klik hier voor het nieuwe reglement (nog niet bereikbaar via de website van de WAWE).


prijzen NK Nederlands Kampioenschap 1-3 oktober 2021
Wat een machtig weekend was het. Met z'n allen hebben we genoten van het Nederlands Kampioenschap en een ouderwets gezellig weekend op de prachtige locatie Het Keelven in Someren. Het weer werkte iets minder goed mee, maar gelukkig konden met enige aanpassingen alle rubrieken naar binnen worden verplaatst.
Juryleden Claudia Matos, Nicole Kramer en Gemma Nienhuis beoordeelden de combinaties in de verschillende klasses.
Voor de 5e keer op rij is Ton Duivenvoorden Nederlands Kampioen geworden, wat een fantastische prestatie!
Het weekend kon georganiseerd worden dankzij de tomeloze inzet van de vele vrijwilligers, en uiteraard dankzij de gulle sponsoren. Een aantal hielpen ons met een financiële bijdrage, anderen stelden prijzen beschikbaar.

Fotografe Maid of R Pictures maakte duizenden foto's, de deelnemers krijgen bericht wanneer die klaar zijn en kunnen worden besteld. Van haar kregen we de foto's van de prijsuitreiking. We willen alle deelnemers bedanken voor hun deelname en uiteraard de winnaars feliciteren met hun prestaties, hieronder volgt een foto impressie van de prijsuitreikingen. Klik hier voor alle uitslagen.

Winnaar Introductieklasse:
Arjen Veenema met Zwarte Lantaarn's Du Mont

Winnaar WE1:
Henri Jacobsen met Afternoon Delight

Winnaar WE2:
Virginie Dubus met Zopey

Winnaar WE3:
Carmen Coronel met Guito do Penedo

Winnaar WE4:
Virginie Dubus met Hero des Nawies

Nederlands Kampioen:
Ton Duivenvoorden met Epona's Staccato

Op vrijdagavond vond het runderwerk plaats. De runderen maakten het de ruiters niet makkelijk, ze waren zeer snel en niet bang om door kleine openingen te rennen. Het winnende team bestond uit Carmen Coronel, Tessa Bauman, Virginie Dubus en Judith Thuil; de snelste ruiter was Anette Jauch met Belo. Klik hier voor de uitslag van het runderwerk.

We sluiten dit artikel af met nog wat sfeerbeelden van de prijsuitreiking. En we bedanken alle deelnemers aan het NK voor hun deelname, ze hebben er een mooi weekend met fijne sport van gemaakt. Tot volgend jaar!
Het NK werd gesponsord door:
Pura Nobleza Horka Cosaniki Maid of R Mandy's Ruitersport Rocos Horsefriend De zwarte lantaarn Woerden Makelaardij Freestyles Jacobsen Glazenwasserij Equi Welt epplejeck Hipica Cavalor Slowcookery Brandhof ruitersport Juul
Thea Smits


Open Belgisch Kampioenschap en kwalificatiewedstrijd voor het WK in 2022 in Les Herbiers van 10 t/m 12 september in Gesves (België)
Een groep van zeven WEH-leden nam deel aan het Open Belgisch Kampioenschap. Net als in Nederland kun je daar in verschillende klassen deelnemen die min of meer overeenkomen met onze klassen. In tegenstelling tot twee jaar geleden was het prachtig weer en werd alles buiten verreden.
De trail parcoursen waren zeer uitdagend gebouwd wat af en toe weigeringen opleverde.

In de WE0 Introduction is Arjen Venema met Zwarte Lantaarn's DuMont 4e geworden.
In de WE1 Préliminaire is Mieke van As met Wilfried 5e en Henri Jacobsen met Afternoon Delight 7e geworden.
In de masters is Marco Boavista met Jaleque 3e, Chris Epskamp met Wish 7e, Eline Koningsveld met FitterDier’s Zafira Dona 8e en Ton Duivenvoorden met Epona’s Staccato 9e geworden.
Marco, Chris en Ton hebben daarmee nu al voldoende scores gehaald om volgend jaar mee te mogen doen aan het WK.

Het was voor onze leden een geslaagd en zeer gezellig evenement.

Op de foto Henri Jacobsen met Afternoon Delight
gesves


Drie mooie wedstrijden

Wedstrijd 8 augustus op manege Satana in Erichem
Zoals we van hun gewend zijn hadden ze weer een super verzorgde wedstrijd op poten gezet.
satana

Wedstrijd 14 augustus in Westdorp georganiseerd door Stal Vreedenburgh
westdorp

Wedstrijd 4 september in Noordwolde Paard & Sport Noordwolde
Dit was al weer de derde wedstrijd op deze locatie en deze keer was het prachtig weer.
noordwolde


Wintermühle Trophy
In het weekend van 9 t/m 11 juli trokken drie van onze leden naar Neu-Anspach in Duitsland om deel te nemen aan de Wintermühle Trophy.
Op deze wedstrijd was de kwalificatie te behalen om deel te mogen nemen aan het WK volgend jaar. Margo Timmermans en Chris Epskamp maken deel uit van het team wat inmiddels enkele maanden aan het trainen is om in 2022 deel te mogen nemen aan het WK. Zij reden mee tijdens de Wintermühle Trophy. Voor Margo was dit de eerste wedstrijd op dit niveau met zeer sterke deelnemers. Samen met Catch Me wist zij in zowel dressuur, stijltrail als speedstrail de benodigde percentages voor de kwalificatie te behalen. Onze oosterburen waren zeer gecharmeerd van Margo met Catch Me.
Chris behaalde ook ruim voldoende punten voor de dressuur ondanks de stromende regen tijdens zijn proef. In de trail en speedstrail had Wish wat spanning door de garrocha waardoor deze onderdelen voortijdig moesten worden beëindigd. Maar dat is gelukkig goed te trainen, dus volgende keer zal het zeker beter gaan.
Ook reed Annette Jauch op deze wedstrijd. Zij behaalde voldoende scores op de drie onderdelen en zij wist ook te scoren tijdens de runderwedstrijd. En dat was zeker niet makkelijk, de black angus runderen wisten de ruiters erg tegen te werken. Zij is actief lid bij onze vereniging maar heeft een duits paspoort waardoor zij niet in het Nederlands team kan rijden.
Al met al was het een geslaagd weekend, met mooie sport, goede resultaten en veel gezelligheid en teambuilding.
We zullen jullie op de hoogte houden over de resultaten van onze teamleden op kwalificatiewedstrijden zodat al onze leden mee kunnen leven met het WK-team!